Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


ŽKK Salona

Ženski košarkaški klub Salona

IZ POVIJESTI SPORTA U SOLINU
Piše: Jurica Gizdić

SOLINSKA ŽENSKA KOŠARKA


Solinska ženska košarka, nema baš u Solinu veliku tradiciju, ali evo već gotovo deset godina solinske djevojke skaču pod obručima. Stoga smo smatrali da su i one zaslužile da se nađu na našim stranicama te tako njihova košarkaška igra postane dio solinske sportske baštine.

Ženski košarkaški klub Salona, osnovan je 13. ožujka 1997.godine. No pođimo redom.

Nekoliko zaljubljenika u žensku košarku Ante Podrug, Tomislav Boćina, Rade Kapetanović i Ante Polić, pet mjeseci ranije pokrenulo je inicijativu za osnivanje ženskog košarkaškog kluba u Solinu. Gradnjom sportske dvorane na Bilankuši, ostvarene su i prostorne pretpostavke, da solinski sport dobije još jedan sportski kolektiv.
U suradnji s nastavnicima tjelesne kulture pri solinskim osnovnim školama, počelo se najprije u listopadu 1996. godine sa školom košarke, pod vodstvom trenera prof. Rade Kapetanovića.

Nakon održane osnivačke Skupštine kluba izabrano je i prvo klupsko čelništvo u sastavu: predsjednik Skupštine Ante Polić, predsjednik Izvršnog odbora Dragan Maretić, te članovi: Ante Polić, Ante Podrug, Renato Prkić i Tomislav Bačina, tajnik kluba, dok su prvi Nadzorni odbor kluba sačinjavali: Jure Kokeza, Boško Žižić i Josip Poljak.

Prvi službeni nastup košarkašice Salone, imale su na mlađem kadetskom prvenstvu Hrvatske od 17. do 20. lipnja 1997. godine. Pod vodstvom trenera Rade Kapetanovića, u povijest su ušle kao prve službene igračice kluba: Ana Pučo, Ivana Pehar, Slavica Poljak, Jelena Polić, Marina Lolić, Ana Kokeza, Lana Kapetanović, Berislava Gizdić, Ivana Ninčević, Marina Šerić, Ivana Podrug, Ana Žižić i Ivana Piteša.

U listopadu 1997. godine starije kadetkinje kluba započinju sa natjecanjem u Međužupanijskoj ligi Dalmacije, pod vodstvom trenera Damira Pivčeviča, te na kraju prvenstva osvajaju visoko drugo mjesto na tablici. U rujnu 1998. nakon kvalifikacija košarkašice Salone postaju članice A - 2 Hrvatske košarkaške lige. Nakon prve sezone natjecanja u drugom razredu Hrvatske košarke, Solinjanke su zauzele visoko treće mjesto, što je veliki uspjeh, za klub koji je do tada službeno postojao samo dvije godine. A, da stvar bude još senzacionalnija, u rujnu 1999. godine Salona postaje član Prve Hrvatske košarkaške lige.

Nakon odustajanja košarkašica Splićanke, Solinjanke su izazov prihvatile i postale prvoligašice u sastavu: Ivana Vrvilo, Ana Polić, Maja Pleić, Ivana Prpa, Maja Vein, Tina Milanović, Vedrana Bratić. Marina Šerić. Ana Kokeza, Berislava Gizdić, Ivana Piteša, Marina Lolić. Ivana Ninčević, Jelena Polić, Slavica Poljak, Marija Milković, Nikolina Režić i Ana Žižić, pod vodstvom trenera Damira Pivčevića.

Prva sezona u društvu najboljih hrvatskih košarkašica bila je dosta teška, međutim ipak se uspjelo opstati u prvoligaškom društvu. U svibnju 2000. godine za novog trenera kluba dolazi Krešimir Bašić, bivši košarkaš splitskog Dalvina, a Salona sezonu završava na visokom četvrtom mjestu. U rujnu iste godine za novog trenera dolazi prof. Božidar Prpa. U prosincu 2000. godine nastaje kriza u rukovođenju kluba, a klub vodi Inicijativni odbor roditelja djece koja nastupaju u klubu zajedno sa tajnikom Tomislavom Bočinom. U ožujku 2001. godine klub napušta i trener Prpa, a momčad u kvalifikacijama za opstanak vodi trojka u sastavu: najstarija igračica Danica Talajić, trener mlađih uzrasta Mirko Torić i jedan od klupskih čelnika Ante Polić.

Unatoč svim problemima ipak se u kvalifikacijama uspjeva izboriti opstanak u društvu najboljih.
U lipnju 2001. godine novim trenerom postaje Goran Maravić, kojeg u prosincu iste godine na trenerskoj klupi zamjenjuje predsjednik Skupštine kluba Ante Polić. U siječnju 2002. godine Ante Polić, prihvaća mandat na mjestu predsjednika Skupštine, a predsjednik kluba postaje Boris Dumančić, a potpredsjednici Renato Prkić i Joško Vukšić, tajnikom kluba ostaje Tomislav Bočina, a predsjednikom Nadzornog odbora kluba postaje don Vinko Sanader, dok Ante Polić, pored dužnosti predsjednika Skupštine kluba postaje i šef struke solinskih košarkšica. Unatoč brojnim problemima Salona nakon kvalifikacija i ove sezone uspjeva opstati u društvu najboljih. Slično je bilo i u sezoni 2002./03. medutim opstanak u elitnom razredu ženske hrvatske košarke nije dolazio u pitanje. U studenom 2003. godine novim trenerom postaje Tomislav Kuić, a trener Polić biva imenovan za sportskog direktora kluba, kao jedan od najzaslužnijih za uspješan kontinuitet solinske ženske košarke da bi u veljači 2004. godine bio imenovan ponovno trenerom kluba.

U svibnju 2004. godine Salona ispada iz Prve Hrvatske lige, medutim uslijed proširenja lige, te potom dodatnih kvalifikacija, Solinjanke ipak uspjevaju opstati u prvoligaškom društvu, što im ne uspjeva sezoni kasnije kada se vračaju u Jedinstvenu A - ligu, poslije punih šest sezona, u društvu najboljih, odnosno od 1999. godine.

U srpnju 2005. godine predsjednikom kluba postaje Tomislav Bočina, dotadašnji tajnik, svakako jedan od najzaslužnijih ljudi za osnutak i prosperitet solinske ženske košarke. Dužnost predsjednika Skupštine i dalje obnaša Ante Polić, dok je potpredsjednik kluba Željko Podrug. Funkcije predsjednika Nadzornog odbora i Stegovne komisije, obnašati će Ante Podrug i Gordan Grgin, dok je trenerska dužnost povjerena dotadašnjoj klupskoj kapetanici Ani Polić.

Solinska ženska košarka iako nema veliku tradiciju u našem Gradu, vrlo brzo se vinula do samog vrha klupske ženske košarke, a s obzirom da se u listopadu ove godine navršava deset godina od početka priprema za njezino službeno utemeljenje smatrali smo da je red da i ove vrijedne djevojke uvrstimo u ovu publikaciju, jer i ono što se desilo prije deset godina danas pripada baštini, pa tako i solinska ženska košarka.
 

Upis u klub se vrši za djevojčice od 1. razreda osnovne škole do srednjoškolskog uzrasta.

ŽKK Salona ima školu košarke i to za kadetkinje, juniorski i seniorki sastav koji se takmiči u A2 ligi, a kadetkinje u mlađoj kadetskoj ligi Splitsko dalmatinske županije. ŽKK Salona ima preko 50-tak djece u svim uzrastima.

Klub organizira svake godine turnire i to za Božić i za kraj škole u ljetnom terminu. ŽKK Salona organizirao je niz turnira humanitarnog karaktera i to za sve generacije koji su već poprimili i tradicionalni karakter.  Tokom godine se organiziraju i prijateljske utakmice kao što su turniri redom u organizaciji dalmatinskih gradova na kojima smo uvijek rado pozvani. ŽKK Salona organizira i razne izlete bilo ljetni ili zimski termin, a naravno usput se odigraju utakmice.

ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB SALONA
Kralja Zvonimira 83  21210 SOLIN
Ž.R.: 2330003-1100005742
M.B.: 1281356 , OIB : 49199304418
Predasjednik kluba: Ante Polić - mob: 091 562 7752
Tajnik kluba: Damira Fredotović mob: 098 13 63 978
Tel: 021 260 - 013

 

 

 

 

Pročitano 8796 puta Zadnja izmjena dana Utorak, 03 Rujan 2013 16:50
Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr