Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 07 Svibanj 2020 09:57

Od 11. svibnja u solinske školske klupe vraća se svega 10 učenika razredne nastave

Prema preporuci Ministarstva obrazovanja, a uz odobrenje Nacionalnog stožera te sukladno mjerama HZJZ, od ponedjeljka 11. svibnja 2020. se u Hrvatskoj otvaraju škole za učenike razredne nastave, od 1. do 4. razreda. 

Ovom preporukom obuhvaćene su i solinske osnovne škole, a od njih četiri na području grada Solina, tri obuhvaćaju i područne škole i to u Vranjicu, Mravincima, Kučinama i Rupotini.
Kontaktirali smo ravnatelje solinskih osmoljetki.

U Osnovnu školu kralja Zvonimira, koja obuhvaća i PŠ Rupotina od 277 učenika razredne nastave uključujući i posebni razredni odjel u školu će 11. svibnja ići 10 učenika. Ravnateljica Vedrana Propadalo nas je obavijestila kako se u školske klupe vraćaju 3 učenika iz posebnog razrednih odjela, 2 prvaša u PŠ Rupotina, 3 pravaša u matičnoj školi od čega 2 iz produženog boravka i 2 drugaša iz produženog boravka.

Iako su se učenici poželjeli vratiti u školske klupe jer im prvenstveno nedostaju školski prijatelji, iz Osnovne škole don Lovre Katića, ravnateljica Anđelka Slavić nas je obavijestila kako su svi roditelji učenika razredne nastave od 1. do 4. razreda odlučili da će učenici nastaviti pratiti nastavu na daljinu u svojim virtualnim učionicama.

Naglasimo kako se škole trebaju pridržavati posebnih uputa i mjera koje je donio HZJZ u skladu s odlukom Nacionalnog stožera zbog epidemije koronavirusa. Jedna od uputa je i da u učionici smije biti najviše devet učenika te da svaki takav razred treba imati svoj sanitarni čvor. Gledajući prosjek školaraca u solinskim školama koje imaju veliki broj nižih razreda pridržavanje mjera i uputa za povratak svih učenika nižih razreda u školske klupe je teško izvediv.

Kada je riječ o Osnovnoj školi Vjekoslava Paraća u Svetom Kaju, koja obuhvaća i PŠ Vranjic, brojno stanje učenika razredne nastave od ukupno njih 335, od ponedjeljka 11. svibnja po odluci roditelja sva djeca će nastaviti pratiti nastavu na daljinu, kazao nam je ravnatelj Đuro Baloević koji je još nadoado - Mnogim školama je neizvedivo pridržavati se uputa koje smo dobili za povratak učenika na nastavu. Svaki odjel treba imati svoj sanitarni čvor u razredu do devetero djece i učiteljica, ili osmero i učiteljica i plus pomoćnik u nastavi ako ima u tom razredu. Kada tome pridodamo i konstantu dezinfekciju, toplu vodu, čišćenje odjela. Situacija je neizvediva, a što su prepoznali i roditelji – kazao je Baloević.

Od 487 učenika razredne nastave Osnovne škole kraljice Jelene, a koja je i najbrojnija škola u Solinu te obuhvaća dvije područne škole i to PŠ Kučine i PŠ Mravince, od ponedjeljka 11. svibnja u školske klupe ne vraća se niti jedan učenik - kazala nam je ravnateljica Vesna Ružić.

R.Bućan 

 

Pročitano 1187 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr