Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 17 Travanj 2020 08:01

U petak je započeo s radom virtualni vrtić koji su pokrenuli Grad Solin i Dječji vrtić Cvrčak.

U petak je započeo s radom virtualni vrtić koji su pokrenuli Grad Solin i Dječji vrtić Cvrčak. Foto: Arhiv

 

Grad Solin i Dječji vrtić Cvrčak pokrenuli su e-vrtić za jačanje roditeljskih kompetencija. Roditelji su zadovoljni, rado se uključuju i povezuju u grupe, a djeca se igraju i rješavaju zadatke

– Projekt smo nazvali “E-vrtić u partnerstvu s roditeljima”, a cilj mu je jačanje roditeljskih kompetencija. Virtualni vrtić poticajno djeluje na dječji razvoj jer su mališani podijeljeni u svoje matične grupe, kao i kada pohađaju vrtić, jedino što njihove tete s njima komuniciraju posredstvom mama i tata – govori Anđela Biuk, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak, koji pohađa 1100 djece, a djeluje na području grada Solina i općina Podstrana, Klis, Dugopolje i Muć. Unutar grupa Komunikacija se odvija unutar grupa na društvenim mrežama, a u skladu je s planom i programom rada vrtića. – Naši odgojitelji predlažu najrazličitije aktivnosti, od sportskih i glazbenih sadržaja, preko mozgalica, pitalica, zagonetki, brojalica... Naravno, sve u skladu s uzrastom djeteta. Također, naš stručni tim priprema edukativne materijale i praktične savjete namijenjene roditeljima koje ćemo objavljivati na web-stranicama našega vrtića – najavljuje ravnateljica Biuk. Kaže da su prve reakcije roditelja fantastične. – Roditelji su oduševljeni, rado se uključuju i povezuju u grupe. Njihovi bazični odgojitelji s njima su u kontaktu, a djeca i dalje osjećaju pripadnost svojoj zajednici i sigurnost koju im ona pruža. Naravno, u ovim teškim vremenima kada smo svi promijenili svoje životne navike nije lako zaokupiti djecu i ponuditi im aktivnosti pomoću kojih će uz zabavu učiti. Naravno, roditelji imaju ključnu ulogu – kaže Anđela Biuk.

– U ovim teškim vremenima nastojimo roditeljima i djeci učiniti dane vedrijima, pomoći im da vrijeme veselije i brže prođe, ali i da svi skupa naučimo nešto novo. Sve stručno osoblje i odgojitelji dječjeg vrtića pripremaju zabavne, edukativne i kreativne materijale koje ćemo s roditeljima dijeliti, a njihova djeca moći će sudjelovati iz svojih domova – poručuje Marijana Žižić, voditeljica projekta. Dodaje da na ovaj način žele povezati djecu s njihovim odgojiteljima, ali i međusobno. U sljedećem razdoblju odgojitelji će s roditeljima komunicirati e-mailom te će na tjednoj razini osmišljavati raznovrsne aktivnosti koje mogu provoditi s djecom u svome domu. Uz to, odgojiteljima se svakodnevno mogu obratiti, razmjenjivati informacije o napredovanju djeteta, zatražiti savjet ili davati vlastite prijedloge. Financiran iz EU Virtualni vrtić dio je projekta „Unapređenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja DV-a Cvrčak na području najmlađeg grada u RH – Grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje“, a ukupna mu je vrijednost 13,523.169 kuna, koji je potpuno financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Svrha projekta je doprinos usklađenju obveza privatnog i obiteljskog života roditelja djece korisnika ranog i predškolskog odgoja na području županije. Zahvaljujući ovom projektu proširena je usluga Dječjeg vrtića Cvrčak uvođenjem produljenog boravka djece u vrtiću sa svrhom olakšavanja poslovnih i obiteljskih obveza njihovih roditelja.

 Slavica Vuković, Večernjii list

 

Pročitano 813 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr