Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 23 Studeni 2016 12:56

Gradu Solinu dodijeljena Povelja za Naj-akciju 2016.

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece 22. studenoga se u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održalo svečano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece i to pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

U zadnjih 17 godina program Gradovi i općine – prijatelji djece primjer je dobre prakse u provedbi UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini i dio je nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj.

Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, a kojima su se tijekom vremena pridružile Udruge gradova i općina RH, a odnedavno i Hrvatska zajednica županija.

Ovogodišnji program bio je raznovrstan, a glavna tema u radnom dijelu Savjetovanja bila je u znaku UN-ove kampanje 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj koju je u Hrvatskoj tijekom ove godine provodio Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama i Društvima Naša djeca te su se promovirali video-uratci nastali na temu globalnih ciljeva.

Bilo je i riječi o 12. Konferenciji organizacije Eurochild pod nazivom „Dječja prava su važna: zašto Europa treba ulagati u djecu“ te o novom prijedlogu Strategije o dječjoj participaciji u Europskoj uniji.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su najuspješnije „Naj-akcije“ za 2016. iz gradova i općina usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Povelja kao prestižna nagrada za uzornu provedenu Naj-akciju 2016. od nazivom Povezivanje razdvojenog / Connecting separated - Putevima baštine pripala je Gradu Solinu. Povelju u ime Grada Solina preuzela je koordinatorica projekta Grad Solin prijatelj djece, Radojka Bućan.
Svečanost je nastavljena u znaku promoviranja novih članova gradova prijatelja djece.

Stečeni naziv Grada prijatelja djece ne smatra se trajnim, već ga treba kontinuiranim aktivnostima za dobrobit djece stalno potvrđivati, što je i Grad Solin nizom odluka i akcija i ove godine potvrdio na samom Savjetovanju. Grad Solin redovito sudjeluje na Susretima Gradova prijatelja djece s ciljem međusobnog povezivanja, razmjene iskustava i primjera dobre prakse. Na Savjetovanju uz koordinatoricu Bućan, sudjelovali su i ravnatelji solinskih osnovnih škola Anđelka Slavić, Đuro Baloević, voditeljica Dječjeg vijeća grada Solina Ivana Teklić te Igor Spetič kao predstavnik udruge s područja grada Solina koje rade s djecom.

 

 

 

Pročitano 3425 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr